Mag ik u voorstellen: Buurvrouw n° 9


De moestuin van buurvrouw n° 9

We nemen als voorbeeld mijn recent aangeworven buurvrouw, buurvrouw n°9 zoals ze vanaf nu genoemd wordt.
Buurvrouw n°9 komt uit Het Stad, bezie dit inderdaad als een geruststelling.
Zelfs voor stadsmeisjes is het mogelijk om een moestuin te beginnen!

Het geluk staat meteen aan de kant van buurvrouw n° 9 want haar tuin bevat -knal in de zon- een moestuin in spé, ttz oud-buurvrouw n° 9 had al een moestuin, een netjes afgemaakte moestuin zoals te zien op bovenstaande foto.
Het enige dat buurvrouw n° 9 moet doen is de bodembedekking (zwarte plastic, erg vooruitziend van oud-buurvrouw n° 9) wegnemen, compost verdelen en een poortje maken, want spijtig genoeg heeft iemand van de buren een graafgrage hond die zich niet laat opsluiten in de anders wel riante tuin van bovengenoemde.

De compost laat buurvrouw n° 9 aan huis leveren, omdat buurvrouw n° 9 het groots ziet bestelt ze meteen twee bigbags.
Later die week zal buurvrouw n° 9 op de groendienst van haar gemeente een compostvat gaan halen om vanaf nu qua compost zelfvoorzienend te worden.
Buurvrouw n° 9 neemt ook een staaltje van de grond om te laten analyseren zodat eventuele tekorten kunnen aangevuld worden en ze weet welke groenten wel en niet kunnen geteeld worden.

's Avonds zet buurvrouw n° 9 zich aan tafel met een goed glas wijn een een blad papier, welke groenten moeten er zeker in haar moestuin?
Omdat buurvrouw n° 9 vruchtwisseling gaat toepassen wordt er aan de hand van dat blad papier beslist uit hoeveel perken de moestuin moet bestaan.
In de vruchtwisseling worden alle groenten ingedeeld in groepen, die groepen worden bepaald door het soort bemesting, de grondbewerking en de familie waartoe ze behoren. Buurvrouw n° 9 moet hier niet haar hoofd over breken want gelukkig bestaan daar boeken over.
Buurvrouw n° 9 komt uit bij vijf aparte groepen en aardappelen. De hoe-wat-waar over vruchtwisseling krijgt hieronder een eigen hoofdstuk, de hoe-wat-waar is nu nog niet heel belangrijk, laten we eerst buurvrouw n° 9 nog wat volgen.

Buurvrouw n° 9 meet haar moestuin en stelt het volgende plan op.

Moestuin n° 9

Ze is hiertoe gekomen door de volgende regeltjes te volgen:
1. Een perk is best 1,2 breed, breder is niet handig omdat je langs beide kanten overal moet aankunnen, of toch minstens tot in de helft zodat er nooit op de perken moet gestapt worden.
2. Een perk moet langs alle kanten bereikbaar zijn.

Wat blijkt? Het geluk staat weer aan buurvrouw n° 9 haar kant want de afmetingen zijn perfect, er is net voldoende ruimte voor zes perken met aan elke kant een paadje.

Omdat buurvrouw n° 9 daar zo euforisch over is vloeit de wijn nog rijkelijker en is het beter om het hier voorlopig even bij te laten.
Stay tuned for more information about How-to-start-een-moestuin-from-scratch en kijk hier voor het toegepaste verhaal van de buurvrouw.

Meer over dit onderwerp.
Aflevering 2: Buurvrouw n° 9 stelt haar moestuinplan samen

2 opmerkingen:

  1. Dit grote plan zat er bij ons niet in, maar gevonkt door jouw leuke tuinpraatjes heb ik alvast een hoekje van mijn tuin gerevamped (zie mijn blog van vandaag) tot kruiden/moestuintje. Het eerste hoekje; maar er zitten er meer in de planning! Met dank. En ook dank voor het ijsrecept! Komt die ijsmachine toch nog van pas!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vroeg me vandaag af of mme zsazsa na het fantastische en zeer motiverende rokjesboek een vervolg gaat maken met een tuinboek. Nu zie ik deze blog, nu kan ik me hier alvast mee vermaken!
    Bedankt!
    Een zeer trotse dertiger die vandaag haar eerste rokje met rits heeft afgemaakt en m ook draagt.

    BeantwoordenVerwijderen