Aflevering 2: Buurvrouw n° 9 plant de moestuin

De moestuin van buurvrouw n° 9
Buurvrouw n° 9 zat niet stil, buurvrouw n° 9 stelde haar moestuinplan op zoals u ziet.
Nu ziet dit er vreselijk ingewikkeld uit, maar omdat buurvrouw n° 9 zoals altijd enorm goed voorbereid is deed ze dat in de rapte tijdens het middagdutje van de kleinste.

Omdat het middageten toch al gepasseerd was nam ze een glas wijn, printte ze drie keer dit handig hulpmiddel af en zette zich aan tafel met al het zaad dat ze besteld had, de laptop die op tafel stond stemde ze af op deze lijst.

Bovenaan elk kaartje schreef ze de gewasgroep, dan nam ze elk zakje zaad, keek op de laptop bij welke groep het moest gezet worden, noteerde ook meteen het tijdstip van zaaien en oogsten en de plantafstand.
Veldsla, bladgewassen, zaaien van juni tot september, op rijtjes van 15 cm.
Ajuin, wortelgewassen, zaaien eind maart, begin april, op rijtjes van 25 cm, 10 cm uit elkaar, oogsten in september.
Erwtjes, peulgewassen, zaaien in maart, om de drie cm een erwtje, oogsten vanaf eind juni, enz

Dan dacht ze goed na welke groenten er nog gingen bijkomen, prei want die kan je kopen als plantje, pepertjes van hetzelfde, knoflook, courgette, spruiten, savooikool, komkommer, ... vlijtig noteerde ze alles op haar briefjes. Die briefjes zagen er ongeveer zo uit, maar dan een pak keuriger.

Buurvrouw n° 9 puzzelde al graag als kind, dit kwam nu goed van pas, met de plantafstanden als leidraad tekende ze haar plan. Véél wortels, weinig venkel, meer pastinaak dan bietjes en een plaatsje voor de Nieuw-Zeelandse spinzie tussen de prei. Weldoordacht ging ze te werk, 40 cm tussen twee rijen snijbiet en de helft tussen de postelein. Omdat er 15 cm tussen twee raapjes moet zijn geraken er 8 op de breedte van een perk, is dat voldoende of moet er nog een rijtje voorzien worden? Voor alles was er een oplossing, niet genoeg plaats voor veel radijsjes, geen paniek want op de plaats voorzien voor savooikolen staat toch niks tot in de vroege zomer, dan zijn de radijzen al lang op. Maar plaats voor één rijtje snijbiet, geen probleem dan wordt dat wat dichter gezaaid en uitgedund, de plantjes die tijdens het uitdunnen worden uitgetrokken kunnen ook gegeten worden.
Jaja, buurvrouw n° 9 doet dat goed!

Buurvrouw n° 9 heeft zelfs een schriftje speciaal voor De Moestuin, eens zien of we dat te pakken kunnen krijgen.
Ooo buurvrouw n° negeuhh?

Meer over vruchtwisseling
Vorige aflevering: Buurvrouw n° 9 gaat moestuinieren

2 opmerkingen:

  1. Buurvrouw nr9 doet dat heel goed. Mooi, aantrekkelijk en correct vruchtwisselingsplan. Het feit dat de knolselder niet bij de wortelgroenten staat bewijst haar deskundigheid. Had ik maar zo'n mooi handschrift...
    groetjes
    Luc van Plantaardig.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Werkt buurvrouw no 9 ook met de mooie plantefiches uit het boek van mms Zsazsa? Die zou ik ook wel graag gebruiken. Is daar ook een download van? Ik heb het boek pas aangeschaft en ik sleep het sindsdien overal met me mee ! Fantastisch. Ik hoop dat er ook een boek over het bewaren van je oogst gaat komen. Groetjes van Linda uit Limburg

    BeantwoordenVerwijderen