Het toegepaste verhaal

Wanneer?
Een moestuin beginnen kan altijd, afhankelijk van de wanneer zijn er wel andere handelingen nodig.
Herfst en winter: Het ideale moment omdat je nog veel tijd hebt om na te denken, als je start op een plaats waar gras of onkruid groeit kan je de grond bedekken met karton met daarop compost of bladeren, wel eerst de begroeïng maaien en afvoeren.
Het karton en de bladeren houden het licht tegen en het onkruid er onder verstikt. De wortels beginnen te rotten en de wormen en andere beestjes doen de rest.
In het vroege voorjaar haal je de niet verteerde kartonresten weg zodat de grond kan opwarmen.
Lente: Nu komt er wel spitten aan te pas als er gras of andere gewassen groeien, spit de grond om en werk er met dezelfde moeite compost onder.
Zomer: Zelfs in de zomer is het nog niet te laat, bekijk welke dingen je nog kan zaaien/uitplanten en geef de andere perken een herfst/winterbehandeling.

Grootte?
Alles kan, maar zet in een inieminietuintje geen courgette of pompoen want dan staat alles vol.
Denk 3D, laat erwten omhoogklimmen tegen maïs, zaai prei in een zigzag en plant daartussen de sla, tomaten, pepertjes en paprika's kunnen perfect in een pot op het terras.
Een grote tuin is uiteraard meer werk, maar biedt ook meer mogelijkheden.

Wist je dat een moestuin van 40m², goed voor een gezin van 1 volwassene en 2 kinderen, tot 960 euro (winkelwaarde) aan groenten per jaar kan opbrengen (*)? Trek je daar de investering aan tuinmateriaal, zaden en plantgoed af, dan heb je zo’n 800 euro winst over. Bovendien houdt een moestuin je fit. Reken voor een tuin van 40m² op een half tot één uur werk per dag, tussen april en juni; op jaarbasis kom je makkelijk aan 200 uren. En al die tijd ben je in de gezonde buitenlucht, doe je onbewust 101 lichaamsoefeningen en hou je je kinderen actief bezig. En dat, terwijl de inspanning niet groter is dan een rustig rondje fietsen.
(*) Studie van VELT, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren

Perken?
Ik ben al in de prachtigste tuinen geweest waar alles zomaar wat door elkaar lijkt te staan en waar van perken duidelijk geen sprake is.
Perken zorgen voor mij voor structuur, per gewasgroep een of meerdere perken die allemaal even groot zijn zorgt er voor dat je jaarlijks dezelfde hoeveelheden kan zaaien en oogsten.

Waar?
De meeste groenten houden van een plaatsje in de zon, zoek de plaats in je tuin met de meeste zonne-uren.
De groenten die meer van schaduw houden kan je naast hogere groenten zetten die dan voor schaduw zorgen.

Vruchtwisseling?
Wil je ecologisch gaan tuinieren is vruchtwisseling een logische manier om je moestuin in te delen.
Ecologische tuiniers gebruiken nl geen gif en moeten er daarom voor zorgen dat ze geen ziektes in de tuin krijgen.
Dit klinkt veel moeilijker dan het is.
Onze grootouders gebruikten uiteindelijk ook geen gif en tuinierden veel intensiever dan wij waarschijnlijk ooit zullen doen.
Hier heb ik al eens verteld over vruchtwisseling.

1 opmerking:

  1. Wat een heerlijke toegepastheid! Ik ben echter nogal rap verslaafd, dus ik zit met den bibber te wachten op de volgende aflevering. Is uw feuilleton wekelijks?

    BeantwoordenVerwijderen